Cahayabox

Vodič za kupnju kamere: HDV ili AVCHD?

hard-disk_1

Kako odabrati kameru čiji format snimanja i medij neće izumrijeti u idućih godinu dana? Ako je snimanje svog psa za YouTube sve što vas zanima, zapravo je svejedno što kupite. Ipak, ako namjeravate sačuvati prve korake vaše djece, vjenčanje ili nezaboravan medeni mjesec na Havajima – zanimat će vas ponešto o budućnosti formata u kojima se snimka zapisuje. Pogotovo ako ste uz kameru istresli brdo kuna i za oveći HD TV uređaj. Tko zna što nas čeka za 20-30 godina.

Jedini način da izaberete kameru koja će izdržati test vremena (bez da imate vremeplov) je da se držite sljedećih pravila:

– kupite kameru s najboljom kvalitetom slike koju si možete priuštiti
– snimajte u formatu koji podržava većina modela u trenu kad je kupujete
– za pohranu koristite medij koji ima najveće izglede da preživi desetke godina bez raspadanja

RAZVOJ FORMATA

Kvaliteta slike nije određena samo “velikom rezolucijom” već i stupnjem kompresije formata u kojem se snima. Kada se pojavio, Mini DV format značio je velik korak naprijed, kako za amatere tako i za profesionalce. Mnoge televizije svoje emisije još uvijek snimaju Mini DV kamerama, koje veličinom i lakoćom korištenja omogućuju brz posao i kvalitetan rezultat. Za više detalja o Mini DV kazetama pogledajte ovdje.

Slijedeći potrebu za boljom kvalitetom, 2004. izlazi novi format – HDV (high-definition video), što je zapravo HD video natrpan na Mini DV kazeticu pomoću MPEG-2 kompresije. Zbog odlične kvalitete koriste ga i profesionalci. Dvije glavne verzije su HDV 720p (p – progressive) i HDV 1080i (i – interlaced) s rezolucijom 1440×1080.

S obzirom da se kvaliteta videa s godinama povećava pojavljuje se problem memorijske težine snimljenog materijala. Kamo s tolikim podacima i fileovima dok kazete polako izumiru? HDV file od 12GB (sat vremena) napunio bi 30GB hard diska neke omanje kamerice u nepunih 3 sata. Pojavila se potreba za novim “skokom” u kvaliteti kompresije, pri čemu bi se fileovi zadržali na prihvatljivoj veličini, a bez žrtvovanja kvalitete.

Uto, 2006., naiđe AVCHD. AVCHD (Advanced Video Codec High Definition) koristi odličnu H.264/MPEG-4 kompresiju koja je vrlo učinkovita u pakiranju puno podataka u mali file, što je upravo ono što prosječan korisnik traži – VIŠE sati videa u JEDNAK broj megabajta/gigabajta, BEZ žrtvovanja kvalitete. Usprkos nazivu, AVCHD nije codec, već format, što mnogi često miješaju.

PREDNOSTI I MANE

Jedna od očitih prednosti HDV formata je sam medij na koji se snima – kazeta. Kao što smo već spomenuli, kazeta je sama svoj medij za pohranu i jednostavno je bacite u ladicu nakon što ste snimku prebacili na kompjuter. Ta je prednost ujedno i mana – za prebacivanje na komp potrebno je onoliko vremena koliko je minuta snimljeno, a pretraživanje i brzi pregled ograničeni su premotavanjem trake naprijed-nazad. Kvaliteta slike dosad je bila na strani HDV-a, dobra HDV snimka još je uvijek imala bolju kvalitetu slike od dobre AVCHD snimke, iako se razlika polako izjednačuje.

Prednosti AVCHD formata uključuju: učinkovitiji algoritam za kompresiju koji koristi manje memorije za minutu videa, jednostavno drag-and-drop prebacivanje fileova na kompjuter (do 10 puta brže od HDV-a) i praktički trenutno prebacivanje s jednog na drugi dio snimke pri pregledu. AVCHD također koristi istu MPEG-4 kompresiju kao i Blu-ray, pa DVD s materijalom snimljenim u AVCHD formatu možete gledati na Blu-ray playeru bez pretvaranja u neki drugi format.

Kao i kod HDV-a, i AVCHD-u je prednost ujedno i mana. Prosječan korisnik koji samo snima i prži na DVD ne želi se zamarati montažom videa, osim u nekim osnovnim oblicima, tipa Windows Movie Maker. Tu dolazi do problema.

Kamera s hard diskom od 120GB ne može jednostavno ispljunuti taj disk kako biste ga ostavili montažeru. Oko 8GB bit će potrebno za sat vremena snimljenog materijala, pri 17 mbps. Vjenčanje koje ste snimali od 3 popodne do 2 ujutro, plus sve moguće probe, djeca i pokloni drugi dan – imat će više sati materijala, npr. 10 sati (amateri obično snimaju svaku sekunde svega), što znači oko 80 GB. Dolazak montažeru sa zahtjevom da si napuni disk sa 80GB vašeg materijala kako bi imao originalne snimke možda ne dolazi u obzir, u tom slučaju kameru ćete mu morati ostaviti na korištenje dok ne završi video. Na što ćete snimati za to vrijeme? Ako on ne pristaje na trpanje 80GB na svoj disk, a vi se od kamere ne rastajete, materijale ćete mu morati dati u nekom drugom obliku, a najčešći je DVD. Prženje 80GB videa na DVD-e ne samo da će vam uzeti zamalo 20-ak DVD-a već i pola dana za snimanje.

U redu, 10 kazeta također košta, a capturing od 10 sati čovjeka izludi, istina. No, nakon što ste fileove u AVCHD formatu prebacili na kompjuter više nemate izbora, možete ih izbrisati i zauvijek izgubiti ili ih svaki put snimati na hrpe DVD-a, kako biste kameru oslobodili za daljni rad. Izbor je, i opet, vaš.

Montažu možete raditi i sami, u tom slučaju zanimat će vas koliko jak kompjuter trebate. Softver s podrškom za ACVHD u svom izvornom obliku pohvatat će vaše snimke u svom prilično komprimiranom stanju, što znači da će vam trebati puno procesorske snage kako biste snimke montirali i pregledavali. To ujedno znači i sporije renderiranje pri korištenju efekata, korekcije boje itd. Također, morate se osigurati da softver koji koristite zapravo podržava AVCHD. HDV je tu lakši za obradu jer je materijal manje komprimiran i kompjuter lakše podnosi takvu snimku, odnosno nema toliko posla oko prikaza i izmjene.

Prilikom pregledavanja materijala možete upotrijebiti i “Log and Transfer” tehniku, kojom zapravo obilježite dijelove koje želite prebaciti na kompjuter, a zatim ih softver redom prebaci sam. Imajte na umu da će program vaše AVCHD fileove konvertirati u manje komprimiran oblik, što znači dodatno zauzimanje mjesta na disku i čekanje dok taj proces završi.

ZAKLJUČAK

Sve u svemu, AVCHD apsolutno predstavlja dobar korak naprijed. Sve bolja kvaliteta slike zbog bolje kompresije, manje GB na disku, brz prijenos i pristup podacima, sve bolja softverska podrška – sve to amateru i profesionalcu omogućuje brz rad s odličnim rezultatima. Čak ako ćete i morati pričekati da se fileovi konvertiraju ili je render malo sporiji, ne gubite puno jer je što manja i diskretnija upotreba specijalnih efekata dobra praksa.

Ako imate bilo kakvih pitanja ili je nešto nejasno opisano, slobodno navratite u komentare ispod teksta i zajedno ćemo pronaći odgovor.

Vezane vijesti

9 komentara

 1. Adi

  Pozdrav interesu je me neki konverter koji iz ACVHD konvertuje u neki format koji se moze lako montirati a da pritom neizgubi puno na kvaliteti snimaka.Kamera Samsung HMX-H105BP i usput sta mislite o ovoj kameri.Hvala

 2. Glyc

  Hej Adi!
  Možda ti ovo pomogne – http://www.avchd-converter.com/avchd-to-mpeg.html
  Rekao bih ti ubaci snimku u Premiere, ima dosta opcija za AVCHD, ali ne znam koliko ti je jak komp.

  Što se tiče same kamere, vidim zašto pitaš za H.264 i AAC (AVCHD), no pošto je nisam imao u rukama i nisam vidio snimku mogu samo pretpostaviti da će kompresiju odraditi OK, ali da će u slabijim svjetlosnim uvjetima imati dosta šuma. Mislim, čip je malecki, unatoč blendi 1.8 – koliko ti je to bitno ne znam, ovisi za što ti treba video. Ako je npr. za web, smanjivanjem na nekih 640 px po širini dosta se slabije vidi i sam šum.

  Kako vidim da je pohrana na SSD od 32 gb, to ti može ograničiti vrijeme snimanja na nekih ajmo reći 3 sata? Ako ima opciju za ubacivanje SD kartica možeš se izvući, ali ako ideš na neko duže putovanje bez laptopa ili mogućnosti da kameru isprazniš – to može biti problem. Opet, ako ne ideš, baš te briga:D

  Kao dobru stranu vidim bateriju, koja bi trebala trajati duže jer je manje pokretnih dijelova u samoj kameri. Al opet, ako je nemaš gdje prazniti što ti vrijedi baterija od 24 sata ako može snimiti samo 3? Razmisli za što ti treba.

 3. Adi

  Hvala na odgovoru
  Procesor je Intel Q6600
  mb Asus P5W DH Deluxe
  2 gb ram
  Mogu li iz Premiere preko HDMI da prikljucim lcd hd tv za prewiev.
  Monitor je 19_ka a lcd Samsung 40 ful hd
  da li je to moguce izvesti preko graficke karte da rade oba monitora i da imam na tv_u prewiev u ful rezoluciji dok montiram materijal.Pozz

 4. Adi

  Hvala na odgovoru
  Procesor je Intel Q6600
  mb Asus P5W DH Deluxe
  2 gb ram

  Monitor je 19_ka a lcd Samsung 40 ful hd
  da li je to moguce izvesti preko graficke karte da rade oba monitora i da imam na tv_u prewiev u ful rezoluciji dok montiram materijal i da li adobe premiere cs4 ima neke postavke za to.Pozz

 5. Adi

  Samsung HMX-H105BP

  Resolution:1920X1080 px
  Aspect ratio:16:9
  Lenght:1:26
  File size:146.3 MB
  File Format:MP4/MOV File
  Video Format:H.264
  Audio Format:AAC

  Ovo je original format sa kamere i kad ga konvertujem u hd mpeg ili bilo koji drugi format dobijem neku cudnu i izoblicenu sliku.
  Reci mi sta da uradim i koju konverziju predlazes da zadrzim kvalitet jer u premieri ovaj format nemogu pleyati jer je jako sporo i trza slika.Hvala

 6. Glyc

  Provjerit ću što se može od ovoga, pa ti odgovorim, ako želiš možeš ostaviti i mail da ti javim.

 7. Petar

  Lijep pozdrav,
  planiram uskoro kupiti kameru do 25 000kn koju bi najviše koristio za snimanje svadbi. Najvjerojatnije bi to bila hdv kamera sa snimanjem na vrpcu (privlači me sony fx1000e). Eh sad, primijetio sam da se danas sve više kupuju kamere s karticama i sve je veća ponuda avchd kamera. Ljudi izbacuju miniDV, a ja sam nekako skeptičan kad su kartice u pitanju pa da li imate kakav prijedlog na koju kameru je najpametnije potrošiti 25000 kuna?
  Zahvaljujem na odgovoru.

 8. Dragutin

  Haj. Surfajući i tražeči informacije o HD kamerama nekako sam klikajući došao do Vaše stranice. Već preko 20 godina uvijek imam video kameru, onda kupljenu za pračenje svojih sinova a sad njihovih sinova. Imam zaista vrlo veliku kolekciju DVD-a, a danas napunjen tvrdi disk od preko 300G materijala. Momentalno imam SONY DCR-HC19E u svoje vrijeme vrlo skupa i kvalitetna kamera /dokaz je da još i dan danas uredno snima/. E sad sam “uštedio” nekih 2000 kn za novu kameru i MOLIO bih Vaše mišljenje i preporuku što uzeti. Znači baš onako kako u svojim tekstovima pišete – za djecu,rođendane 50/50% unutrašnje/vanjsko snimanje. Ova Soni kamera nema program za Windovse 7 pa prebacujem snimku preko EasyCAP adaptera. Želio bih kameru da snima na SD karticama, HD, MOLIM preporuku. Ako ne tražim previše molim odgovor na email a ako mislite da će pitanje biti interesantno i drugim potencionalnim kupcima i na Vašoj stranici. Hvala na pažnji Dragec iz Rijeke.

Ostavi komentar

Email adresa neće biti prikazana. Obilježena polja su obavezna *