Cahayabox

SenseCam: foto-arhiva vašeg života

sensecam

Svakome se ponekad dogodi da se ne može sjetiti neke pojedinosti iz svog života, što je posebno razočaravajuće ako se radi o nečem bitnom, što ne biste željeli zaboraviti. Kroz zadnjih nekoliko desetaka godina, popularizacija i sve veća upotreba fotoaparata i kamera omogućila nam je da te uspomene sačuvamo od zuba vremena, no ipak samo one koje u tom trenu izaberemo.

Što kada ne bismo bilježili samo pojedine trenutke, što kada bismo mogli pohraniti sve?

“MyLifeBits” je projekt kojemu je cilj stvoriti arhivu cijelog jednog života. Glavna komponenta cijelog projekta je upravo Microsoft SenseCam – izumio ju je Lyndsay Williams, član Microsoftovog Research Cambridge tima, a funkcija joj je potpuno neovisno fotografijama bilježiti svakodnevicu osobe koja je koristi. SenseCam se nosi oko vrata i nema ni LCD ni tražilo, a kao objektiv koristi fish-eye leću koja “hvata” praktički sve što korisnik vidi.

sensecam_slika_1 sensecam_slika_3

Ostali dodaci uključuju senzore za jakost i boju svjetla, pasivni infracrveni detektor, senzor za temperaturu i pokret. Svu elektroniku nadzire mikroprocesor, a fotografiranje se može prepustiti kameri, koja okida pri promjeni nekog od navedenih parametara, ili namjestiti timerom. Veća promjena, npr. ulazak iz mračne u svijetlu prostoriju ili temperatura nečijeg tijela dok stoji pred vama, može okinuti fotografiju. U budućnosti se planira uvesti snimanje zvuka i GPS lokator, kao i senzori za otkucaje srca i tjelesnu temperaturu.

sensecam_pcb_1

SenseCam fotka u VGA rezoluciji od 640×480 piksela i fotografije sprema u flash memoriju u .jpg formatu. Na 1 GB memorije stane oko 30 000 fotografija, što je dovoljno da se pokrije malo više od 20-ak dana, s timerom na 30 sekundi.

sensecam_slika_2

Većini korisnika, čini se, ne smeta prilično mala rezolucija – sviđa im se mogućnost organiziranja fotografija u stop-motion animaciju pri 10-ak FPS, koja pokriva područje negdje između fotografije i videa. Uz same fotografije, SenseCam stvara i log file s podacima koje su prikupili senzori. Kadrove snimljene kroz dan moguće je i katalogizirati u “događaje”, za što se koriste keyframeovi.

sensecam_browser

Potencijalna primjera SenseCama nije samo random fotkanje zanimljivih ili dosadnih detalja nečijeg dana u uredu – mogla bi se pokazati kao velika pomoć pacijentima koji pate od povremenih gubitaka pamćenja nastalih ozljedom mozga ili nakon operacije, starijim ljudima koji pate od demencije, amnezije i Alzheimera, nadziranje i kontroliranje unosa lijekova ili hrane, pomoć pri rekonstrukciji nesreća, učionice i sl. Naknadni pregled snimaka kod osobe može izazvati tzv. “Proustovski trenutak”, kada ih fotografija koju vide iznenada podsjeti na neki događaj čijih se detalja vrlo živo prisjete.

Neki bi SenseCam vrlo rado implementirali u svakodnedno jutarnje traženje ključeva od auta..
Za što biste je vi koristili?

Izvori:
videomaker.com
research.microsoft.com

Vezane vijesti

Ostavi komentar

Email adresa neće biti prikazana. Obilježena polja su obavezna *