Cahayabox

Kako je slikati u studiju sa 41 megapikselnim…. mobitelom

lea_mob

Recenzija mobitela Nokia 808 Pureview na stranicama Gadgeterije je digla veliku prašinu. Nakon priča o Pureview tehnologiji i 41 megapikselnoj kameri digli smo obrvu i mahali rukom.. pa kaj ti je, to je mobitel!

Ponekad recenzije valja početi impozantno – Nokia 808 je revolucionaran proizvod, no to se (primarno) odnosi na sferu fotografije i fotografiranja u mobilnom svijetu.

Ipak, na kraju je došlo do izazova. Idemo u studio i vidjeti ćemo koliko je taj mobitel zapravo dobar! Testirati mobitel na studijskoj rasvjeti i napraviti portret koji bi mogli “prodati” svakome da je napravljen fotoaparatom. Da li je to moguće?

Ne, nećemo sad pisati veliku recenziju. To su već dečki napravili. Mi ćemo kratko ispričati našu priču.

Krenim u studio udruge Omnibus.

Prvi zadatak. Kako okinuti studijsku rasvjetu sa mobitelom? Pokušavali smo i razmišljali, ali rezultat je uvijek bio isti. Nikako.

Nokia 808 ima Xenon flash koji svojim jakim bljeskom može okinuti rasvjetna tijela, međutim nisu sinkronizirani. Rasvjeta lupa, ali mobitel/fotić “kasni” i na fotografiji ne vidimo bljesak. Što sad?

Krenuli smo u konstantnu rasvjetu. Nije baš naš odabir, ali hajde, igramo se.

Vjerujte nije ni Nokiji bilo lako sa nama. Mrcvarili smo je, namještali balans bijele boje koji je na automatici skakao kud je stigao zbog nekoliko drugačijih vrsta svjetala. Zumirali maksimalnih 4 puta da bi staklo od 8mm natjerali da popravi perspektivu, tapkali po njoj da bi fokusirala tamo gdje želimo.

I na kraju? Jesmo li uspjeli vas zavarati ili vam je odmah bilo jasno da je ovo fotografija sa mobitela?

Pročitaj i recenziju Nokia 808 PureView na Gadgeteriji!

Vezane vijesti

6 komentara

Ostavi komentar

Email adresa neće biti prikazana. Obilježena polja su obavezna *